Officiellt: SVT spelar in ”Vi på Saltkråkan” på nytt

Förbi | april 26, 2021

Nya Saltkråkan Premiär 2023

SVT storsatsar och siktar på ett flerårigt projekt med flera program, där en nyinspelning av Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan ingår. 

I ett pressmeddelande beskriver SVT den nya satsningen som ett sätt att skapa tv-minnen för både dagens och framtidens tittare. Den består i nuläget av fyra stora programprojekt, men fler är under utveckling. De fyra aktuella programmen är dels en nyinspelning av kultförklarade Vi på Saltkråkan, sen även den största historiesatsningen någonsin samt porträtt på Selma Lagerlöf och Evert Taube. Saltkråkan finns att se på SVT play öppet Arkiv

Den nya versionen av Vi på Saltkråkan kommer att spelas in i svensk nutid men samtidigt se till att bevara originalverkets DNA.

– Vi på Saltkråkan är en skildring av barns ändlösa lek och en kärleksförklaring till skärgården och sommaren. Givetvis är det en konstnärlig utmaning att modernisera en sådan här klenod, men vår förhoppning är att detta kommer att glädja både barn och föräldrar under lång tid framåt. säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Förutom ovan nämnda klassiker så kommer det bli fullt av svensk historia – SVT själva utlovar sin största historiesatsning någonsin. I centrum står en tio timmar lång dokumentärserie – från istid till närtid om skeenden och personer som påverkar våra liv än i dag. Historien om Sverige vänder sig till hela familjen och den kommer ha premiär hösten 2023 och inspelningarna startar hösten 2021.

– SVT har under lång tid gjort påkostade dokumentärer om våra största kulturpersonligheter- som Astrid Lindgren, Ingmar Bergman eller Hasse & Tage. Det var genom SVT deras verk blev en del av vårt kollektiva minne, så givetvis vill vi se till att också kommande generationer ska kunna upptäcka dem på nytt, säger Eva Beckman.

Vi på Saltkråkan (orginalet)

1964 • Sverige

Saltkråkan är en idyllisk ö i den svenska skärgården, där det vanligtvis finns lugn och ro. Men när familjen Melkersson flyttar till ön blir den aldrig densamma igen. Livet på Saltkråkan erbjuder många spännande äventyr.