Missat filmen ”En man som heter Ove” och den engelska versionen ”A Man Called Otto”.

Förbi | september 20, 2023

”En man som heter Ove” är en svensk dramakomedi från 2015, regisserad av Hannes Holm och baserad på Fredrik Backmans bästsäljande roman med samma namn. Filmen blev snabbt en succé både i Sverige och internationellt och vann flera utmärkelser, inklusive en nominering till en Oscar för Bästa utländska film.

Handlingen kretsar kring huvudpersonen Ove, spelad av den begåvade skådespelaren Rolf Lassgård. Ove är en äldre man med ett komplicerat och burdust yttre, och han är känd i sitt bostadsområde för att vara en nitisk grannpolis som är oerhört noggrann med regler och ordning. Han har en stark tro på att saker och ting ska göras på rätt sätt och är ökänd för att skälla ut grannarna om de inte följer hans regler.

Men under ytan av Oves stränga och ofta ogin fasad finns en människa som bär på en tung sorg. Han har förlorat sin hustru och kämpar med ensamheten och saknaden. Hans planerade självmord blir dock ständigt avbrutna av hans nya grannar, en ung familj som ofrivilligt tränger sig in i Oves liv.

Streama just nu filmen på HBO MAX. (Hitta senaste rabattkoden)

Det är just den här interaktionen med grannarna som sätter igång en kedja av händelser som förändrar Oves tillvaro. Genom att stegvis involvera sig i deras liv upptäcker Ove nya vänskapsband och finner mening i att hjälpa andra, även om det går emot hans naturliga instinkter. Filmen utforskar teman som medmänsklighet, vänskap och förlåtelse på ett gripande och humoristiskt sätt.

Filmen blev så framgångsrik att den även fick en engelskspråkig version med titeln A Man Called Otto är en svensk-amerikansk komedi-dramafilm från 2022. Den är regisserad av Marc Forster, med manus skrivet av David Magee.Den engelska versionen lyckades också fånga den känslosamma och humoristiska essensen i berättelsen och blev väl mottagen av en bredare publik utanför Sverige.

Den engelska vesionen med Tom Hanks finns just nu att streama på Viaplay genom olika erbjudanden.

”En man som heter Ove” är en gripande och hjärtevärmande berättelse som belyser det faktum att människor har många lager och att även de mest oginna individerna kan ha en bättre sida. Den balanserar skickligt humor och hjärta, och Rolf Lassgård gör en enastående prestation i rollen som Ove. Filmen har cementerat sin plats som en modern klassiker inom svensk film och har berört tittare över hela världen.