Hemakväll lägger ner uthyrning av nya filmer

Förbi | oktober 26, 2020

Ingen skräll kanske – men nu är det officiellt över för den fysiska hyrfilmen.

 

Netflix, Cmore, HBO, Viaplay, Dplay och SF Anytime. Det har aldrig funnit så många möjligheter att titta på film som idag. Oftast med att de lockar in nya användare genom att prova på tjänsten i 14 dagar. Störst av alla streamingtjänster är Netflix idag. Men Disney plus fokuserar på sin streaming tjänst. Men nu försvinner ett klassiskt alternativ: den fysiska video-hyrfilmen.

Det är Hemmakväll, som med sina 70 butiker varit landets ledande filmuthyrningskedja, som idag meddelar att de tar bort möjligheten att hyra filmer hos dem. Från och med den 1 november är hyrfilms-eran officiellt över.

”Att sluta hyra ut film känns som ett naturligt steg. Naturligtvis är det lite känslosamt och slutet av en era, men vi ser positivt på framtiden och fortsätter växa med godisdelen”, säger Marco Trajkovic, Affärsområdeschef Livsmedel & Underhållning, på Hemmakväll.

 

Tappat betydelse

Hemmakväll har hyrt ut videofilmer sedan 90-talet, men som affärsben har det med åren blivit allt mindre viktigt, på grund av konkurrensen från de digitala alternativen.

”Naturligtvis minskade omsättningen efter ompositioneringen, framförallt initialt, men den har i stora drag nu kompenserats med andra kategorier”, säger Ulrika Wallberg, VD på Hemmakväll.

”Varumärkesmässigt förknippar våra kunder nu Hemmakväll med lösgodis och är väldigt lojala, nöjda och engagerade. Internt har det parallellt inneburit en stor kulturell förändring, där resan fortsätter”.